Home Interview Questions Top 31 Ruby Interview Questions With Solutions In 2019

Top 31 Ruby Interview Questions With Solutions In 2019

290
0
Top 31 Ruby Interview Questions With Solutions In 2019

Top 31 Ruby Interview Questions With Solutions: Here are the top interview questions of Ruby. Be prepared for the interview. You can download the entire questions in a pdf format. so guys All the best for your interview.

1) What is Ruby programming language?

Ruby is a dynamic, reflective, general purpose, open source programming language that focuses on simplicity and productivity. Ruby has a mixed features of Perl, small talk, Eiffel, Ada and Lisp. Ruby was designed to create a new language which makes a balance with the functionality of Imperative languages.


2) Who is the developer of Ruby?

Ruby is designed and developed by Yukihiro “martz” Matsumoto in mid 1990 in Japan.

You might like: Top 40 Android Interview Question And Answers PDF in 2019


3) Why Ruby is known as a language of flexibility?

Top 31 Ruby Interview Questions With Solutions Ruby is known as a language of flexibility because it facilitates its author to alter the programming elements. Some specific parts of the language can be removed or redefined. Ruby does not restrict the user. For example, to add two numbers, Ruby allows to use + sign or the word ‘plus’. This alteration can be done with Ruby’s built-in class Numeric.


4) List some features of Ruby?

Ruby has many features. Some of them are listed below.

  • Object-oriented
  • Flexible
  • Dynamic typing and Duck typing
  • Garbage collector
  • Keyword arguments

5) Explain some differences between Ruby and Python.

Similarities:

  • High level language
  • Support multiple platforms
  • Use interactive prompt called irb
  • Server side scripting language

Differences:

  • Ruby is fully object oriented while Python is not.
  • Ruby supports EclipseIDE while Python supports multiple IDEs.
  • Ruby use Mixins while Python doesn’t.
  • Ruby supports blocks, procs and lambdas while Python doesn’t.

6)What are the different operators used in Ruby?

Answer:
The different operators in Ruby are:
•Unary operator
•Arithmetic operator
•Bitwise operator
•Logical operator
•Ternary operator

7) What are the different class libraries used in Ruby?

Answer:
The different class libraries used in Ruby are:
•Text processing
•CGI Programming
Network programming
•GUI programming
•XML programming

8) What are the different data types used in Ruby?

Answer:
The different data types used in Ruby are:
•Numbers
•Strings
•Symbols
•Hashes
•Arrays
•Booleans

9) What are the different iterators used in Ruby?

Answer:
The different iterators used in Ruby are:
•each iterator
•times iterator
•upto and down to iterator
•step iterator
•each_line iterator

10) What is the use of Super?

Answer:
Top 31 Ruby Interview Questions With Solutions, Super is used to call the parent classes initialize method from the child initialize method. Super has following forms of implementation.
1.Calling only the super means
2.Call the parents initialize

11) What is the difference between nil and false in Ruby?

nilfalse
nil cannot be a value.false can be a value.
nil is returned where there is no predicate.in case of a predicate, true or false is returned by a method.
nil is not a boolean data type.false is a boolean data type.
nil is an object of nilclass.false is an object of falseclass.

12) Explain Ruby data types.

Ruby data types represent type of data such as text, string, numbers, etc.

There are different data types in Ruby:

  • Numbers
  • Strings
  • Symbols
  • Hashes
  • Arrays
  • Booleans

13) What is the use of load and require in Ruby?

In Ruby, load and require both are used for loading the available code into the current code. In cases where loading the code required every time when changed or every times someone hits the URL, it is suggested to use ‘load’.

It case of autoload, it is suggested to use ‘require’.


14) Explain Ruby if-else statement.

The Ruby if-else statement is used to test condition. There are various types of statement in Ruby.

  • if statement
  • if-else statement
  • if-else-if (elsif) statement
  • ternary statement

15) Explain case statement in Ruby.

In Ruby, we use ‘case’ instead of ‘switch’ and ‘when’ instead of ‘case’. The case statement matches one statement with multiple conditions just like a switch statement in other languages.

16) How can you declare a block in Ruby?

Answer:
In Ruby, the code in the block is always enclosed within braces ({}). You can invoke a block by using yield statement.

17) What are levels of method access control for classes in Ruby?

Answer:
There are three levels of method access control for classes:
1.Public Methods: It can be called by all objects and subclasses of the class in which they are defined in.
2.Protected Methods: It can be only accessible to objects within the same class.
3.Private Methods: It is accessible in the same instance.

18) How does the symbol differ from the string?

Answer:
•Multiple symbols representing a single value are identical while this is not possible with the Strings.
•Symbols and string are used interchangeably by various developers and You can consider Symbols as faster & immutable strings.
•Once a string is used up it is marked for cleaning by the garbage collector but it is not cleaned up immediately and it cannot be reused.
•Symbols live for the duration of the session and it can be reused again but it can lead to increased memory usage.

19) What is an interpolation in Ruby Programming Language?

Answer:
Top 31 Ruby Interview Questions With Solutions, Interpolation is a very important process in Ruby. Interpolation is the process of inserting a string into a literal. There is only one way in which you can interpolate a string into a literal by placing a Hash (#) within {} open and close brackets. This refers to a new name by referring to the copy of the original method.

20) What is the difference between NIL and FALSE in Ruby?

Answer:
The differences between NIL and FALSE in Ruby are:
•FALSE is a boolean data type, whereas NIL is not
•NIL cannot be a value, whereas a FALSE can be a value
•A method returns true or FALSE in case of a predicate, otherwise, NIL is returned
•NIL is an object for NilClass, whereas FALSE is an object of for FalseClass

21) Explain next statement in Ruby.

Ruby next statement is used to skip loop’s next iteration. Once the next statement is executed, no further iteration will be performed.


22) Explain redo statement in Ruby.

Ruby redo statement is used to repeat the current iteration of the loop. The redo statement is executed without evaluating loop’s condition.


23) Explain retry statement in Ruby.

Ruby retry statement is used to repeat the whole loop iteration from the start.


24) How will you comment in Ruby.

Top 31 Ruby Interview Questions With Solutions, Ruby comments are non-executable lines in a program. They do not take part in the execution of a program.

Single line comment syntax:

Multi line comment syntax:


25) Explain Ruby object.

Object is the default root of all Ruby objects. Ruby objects inherit from BasicObject which allows creating alternate object hierarchies.


26) How to create Ruby object?

Objects in Ruby are created by calling new method of the class. It is a unique type of method and predefined in Ruby library.


27) Explain Ruby class.

Each Ruby class is an instance of Ruby class. Classes in Ruby are first class objects. It always starts with a keyword class followed by the class name.


28) Define Ruby methods.

Ruby method prevent us from writing the same code in a program again and again. Ruby methods are similar to functions in other languages.


29) How to use Ruby methods.

To use a Ruby method, we need to first define it. It is defined with def and end keyword.

Method name should always start with a lowercase letter.

You might like: Ruby on Rails Interview Questions and Answers PDF download 2019


30) What are Ruby blocks.

Top 31 Ruby Interview Questions With Solutions: Ruby code blocks are called closures in other programming languages. It consist of a group of codes which is always enclosed with braces or written between do…end.

31.What are different Ruby editors?

Answer:
Below are different editors for Linux and Windows:
•You can use Notepad or Edit plus on Windows.
•You can use VIM on Linux
•RubyWin is a Ruby Integrated Development Environment (IDE) for Windows.
•Ruby Development Environment IDE for windows users.

Top 31 Ruby Interview Questions With Solutions PDF Download

Check out Latest Posts: